Κυριακή, Αυγούστου 23, 2015

Ενεργητικό και Παθητικό Λεξιλόγιο

Μια λέξη ανήκει στο ενεργητικό μας λεξιλόγιο όταν τη χρησιμοποιούμε και την εντάσσουμε στον καθημερινό προφορικό/γραπτό μας λόγο, ενώ όταν δεν χρησιμοποιούμε μια λέξη, όμως την κατανοούμε και γνωρίζουμε τη σημασία της όταν τη συναντούμε, τότε αυτή απλά ανήκει στο παθητικό μας λεξιλόγιο. Είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πιο πλούσιο παθητικό από ενεργητικό λεξιλόγιο και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνει κανείς μια ξένη γλώσσα. Παρατηρήστε το!


Το ερώτημα είναι, πώς μπορεί κανείς να οργανώσει το ενεργητικό και το παθητικό του λεξιλόγιο;

Αφετηριακά, πρέπει να πούμε πως το λεξικό θα φανεί ένας πολύτιμος βοηθός σε αυτήν τη διαδικασία. Όταν συναντήσουμε σε ένα κείμενο μια ασυνήθιστη λέξη, για παράδειγμα τη λέξη "αδολεσχία", θα ανατρέξουμε στο λεξικό για τη σημασία της και θα δούμε πως σημαίνει "φλυαρία". Αυτό θα μας βοηθήσει εκείνη τη στιγμή να καταλάβουμε με ακρίβεια το νόημα του κειμένου, αλλά είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί μόνο σε αυτό, οπότε είναι λογικό, αν συναντήσουμε την ίδια λέξη μετά από δύο μήνες σε άλλα συμφραζόμενα και έχουμε αδύναμη μνήμη, να μην θυμόμαστε πια τη σημασία της. 

Αν όμως, σημειώσουμε σε κάποιο τετραδιάκι τη λέξη με τη σημασία της (προσωπικά το κάνω και έχω δημιουργήσει ένα δικό μου λεξικό το οποίο παρακολουθώ και ανανεώνω τακτικά) και τη διαβάζουμε συχνά και δοκιμάσουμε να κάνουμε μετά από κάποιο διάστημα πάλι το τεστ με τη μνήμη, δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε πως το αποτέλεσμα θα δείξει ότι είναι μια λέξη που έχουμε κατακτήσει. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να προστεθεί μια καινούργια λέξη στο παθητικό μας λεξιλόγιο.

Αν το προχωρήσουμε παραπέρα και προσπαθήσουμε να φτιάξουμε δικές μας προτάσεις με τη λέξη και έπειτα την εντάξουμε και στον διάλογο με έναν φίλο μας ή την γράψουμε στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα στείλουμε σε μια φίλη μας και σιγά-σιγά την χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, τότε η λέξη πλέον θα ανήκει στο ενεργητικό μας λεξιλόγιο και θα μας βγαίνει φυσικά και αβίαστα, όταν είναι σχετική με τα συμφραζόμενα, όταν "κολλάει".

Και αυτές είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες, αν επιδιώκουμε την καλλιέργεια του λεξιλογίου μας, όχι φυσικά για να επαιρόμαστε πως μιλάμε καλύτερα και ξέρουμε περισσότερα, μα για να μπορούμε να "πιάσουμε" και να εκφράσουμε με πληρότητα ακόμα και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων μας, να μπορούμε, με αυτόν τον τρόπο, να προσεγγίσουμε το εννοιολογικό βάθος της γλώσσας μας. Γιατί πολλές φορές νιώθουμε πως ο κόσμος είναι τόσο σύνθετος και οι λέξεις για να τον περιγράψουμε τόσο απλές και λίγες.. Δεν είναι.


!  Τι λέτε να κάνετε την αρχή με τη λέξη "ευοδώνω"; Μάθετε για τον λεξιλογικό μας πλούτο με τη λέξη της ημέρας0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *