Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2016

Το αθάνατο '21

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις σχεδόν μηχανικά χωρίς να τα περιεργαζόμαστε. Λείπει η περισυλλογή. Στεκόμαστε επιφανειακά στα ρηχά της ημέρας και συνήθως στο ασυντόνιστο περπάτημα των μαθητών, στο μήκος της φούστας των μαθητριών, στους αλλοεθνείς σημαιοφόρους και παραστάτες. Αυτή είναι η ουσία της ημέρας;

Η ουσία είναι ότι κάποιοι, αναθρεμμένοι αγωνιστές, με αυτοθυσία ρίχτηκαν στη μάχη, για να ελευθερώσουν ένα έθνος που βρισκόταν υποδουλωμένο αλλά παράλληλα ήταν και άτυχο, γιατί ζητούσε την ελευθερία του στα χρόνια της συντηρητικής Ιεράς Συμμαχίας. Στα χρόνια του αυστηρού Μέττερνιχ, φύλακα της σταθερότητας στην Ευρώπη και πολέμιο κάθε επαναστατικού κινήματος που θα μπορούσε να ανατρέψει τον χάρτη και τα συμφέροντα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ λίγων μεγάλων δυνάμεων εις βάρος των πολλών μικρών λαών.

Ευγένιος Ντελακρουά, Η σφαγή της Χίου

Μέσα σε αυτήν την ατυχία όμως, οι Έλληνες υπήρξαν τυχεροί. Διότι, παράλληλα επαναστάσεις ξέσπασαν και σε Ιταλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική αλλά η Ελληνική ήταν η μόνη επιτυχής. Μα είναι και σπουδαία η θέση της στην ιστορία γενικότερα, καθώς είναι η τρίτη επιτυχής επανάσταση στον κόσμο εκείνης της περιόδου, μετά την Αμερικανική και τη Γαλλική. 

Αυτό που έκανε την περίπτωση της Ελλάδας ιδιαίτερη, ήταν η θαυμαστή ιστορία της. Δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο η γραμματεία, ο  πολιτισμός της και οι μύθοι γύρω από το ελληνικό γένος. Όλα αυτά μάγευαν την εποχή του ρομαντισμού.. Έτσι, πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες, ποιητές και ζωγράφοι αφιέρωσαν σπουδαίο κομμάτι από το έργο τους στη χώρα μας ευαισθητοποιώντας τις μεγάλες μάζες. Είναι χαρακτηριστικές και ηγετικές οι μορφές του Μπάυρον, του Ουγκώ και του Ντελακρουά στο φιλελληνικό κίνημα. 

Η αγάπη για την Ελλάδα εξαπλώθηκε ταχύτατα. Πόσοι άφησαν τις ζωές και τις πατρίδες τους και ρίχτηκαν με ανιδιοτέλεια και ανυστεροβουλία στον αγώνα για την απελευθέρωση μιας χώρας που δεν ήταν δική τους, μα ξυπνούσε μέσα τους τόσα πάθη! Ορισμένοι βέβαια, φτάνοντας στην Ελλάδα απογοητεύτηκαν από την εικόνα που αντίκρισαν. Αντί για τις μυθικές εικόνες που είχαν πλάσει στο μυαλό τους από τις λαμπρές διηγήσεις του ένδοξου παρελθόντος, αντίκρισαν κάτι χωριά και πέτρες. Άλλοι τόσοι όμως συνέχισαν να αγωνίζονται γι αυτές τις πέτρες και τα χωριά με απαράμιλλη τόλμη!

Και έχασαν τη ζωή τους όπως και οι αγωνιστές μας. Και αυτό το αίμα που χύθηκε από αγωνιστές αλλά και αμάχους ήταν αυτό που συγκλόνισε και αφύπνισε περισσότερο την Ευρώπη για την ελληνική επανάσταση. Οι σφαγές είναι που έκαναν τους ανθρώπους να απαιτήσουν από τους υπουργούς και τους βασιλιάδες τους την υποστήριξη της Ελλάδας. Και έτυχε να υπάρχουν και κάποιοι που αφουγκράστηκαν αυτές τις φωνές και που είχαν αρκετή εξουσία ώστε να επηρεάσουν τις καταστάσεις, όπως ο Κάνινγκ, ο Κόδριγκτον, μα φυσικά και ο δικός μας Καποδίστριας. 

Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο υπήρξε καθοριστική. Η χώρα ήταν πλέον ελεύθερη αλλά στο εξής θα είχε να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα. Η επιρροή των ξένων δυνάμεων ήταν τέτοια που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της χώρας και δεν άργησε να ξεσπάσει ο εμφύλιος για την εξουσία. Άλλοι έδωσαν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους για τον αγώνα και άλλοι θα αποφάσιζαν για την πορεία της. 

Οι αγωνιστές παραμερίστηκαν. Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε, ο Καραϊσκάκης κατηγορήθηκε για προδοσία, ο Νικηταράς ζητιάνευε, ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε από το πρωτοπαλίκαρό του με εντολή του Κωλέττη, η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους διώχτηκαν από την τότε πρωτεύουσα, το Ναύπλιο, χωρίς το παραμικρό. Οι αγωνιστές παραγκωνίσθηκαν από το κράτος, μα δεν ξεχάστηκαν από τον λαό.. Αυτά είναι τα σημαντικά της ημέρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *