Παρασκευή, Απριλίου 15, 2016

Αφιέρωμα στον Βιζυηνό

Οι μεγαλύτεροι Έλληνες διηγηματογράφοι του 19ου αιώνα ήταν ο Βιζυηνός, ο Παπαδιαμάντης και ο Καρκαβίτσας, που αποτέλεσαν και τους εισηγητές της ρεαλιστικής ηθογραφίας στη χώρα μας. Η σημερινή ανάρτηση αφιερώνεται στον Βιζυηνό (λογοτεχνικό ψευδώνυμο από τη γενέτειρά του Βιζύη, το πραγματικό του ήταν "Μιχαηλίδης") που πέθανε σαν σήμερα, το 1896.


Τα έργα του μεγάλου πεζογράφου χαρακτηρίζονται κυρίως από την αινιγματική του αφήγηση, κάτι που μαρτυρούν και οι ίδιοι οι τίτλοι των έργων του: Το αμάρτημα της μητρός μου, Ποίος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου, Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας, Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον, Μοσκώβ Σελήμ (όνομα εν μέρει ρώσικο, εν μέρει τούρκικο). Βέβαια, αυτήν την καινοτομία εισήγαγε στην Ελλάδα ο Ραγκαβής με τον Συμβολαιογράφο, αλλά ο Βιζυηνός την αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Εν τέλει τα έργα του αποτελούν ένα μυστήριο που συνήθως δεν λύνεται ποτέ, καθώς και ο ίδιος ο ήρωας (και ταυτόχρονα αφηγητής) παγιδεύεται στις ανατροπές (είναι φανερή η χρήση του σασπένς) παρασύροντας μαζί και τον αναγνώστη. 

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε  ήταν η καθαρεύουσα, όπως ήταν συνηθισμένο στην εποχή του και το ύφος του υπήρξε ιδιαίτερα χαρακτηριστικό. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με τον τρόπο που στήνει την πλοκή, δείχνουν στον αναγνώστη τις προσωπικές αλήθειες και τα βιώματα και αποτελούν σημαντική πηγή βιογραφικών πληροφοριών για τον μεγάλο πεζογράφο. Στον Βιζυηνό είναι έντονα τα στοιχεία της ρεαλιστικής αφήγησης, όπως συμβαίνει και με τους άλλους μεγάλους πεζογράφους της εποχής και οι ήρωες στα έργα του ταλανίζονται από την πραγματικότητά τους, μια πραγματικότητα δύσκολη και σκληρή, στην οποία δοκιμάζονται συνεχώς. Και ο αναγνώστης, όμως, συμμετέχει με τον δικό του τρόπο σε ό,τι εκτυλίσσεται, καθώς γίνεται μάρτυρας των αδιεξόδων των ηρώων και αποκτά βαθιά και πραγματική γνώση της ψυχολογικής τους κατάστασης. Γι αυτό, θα λέγαμε, τα διηγήματά του είναι ψυχογραφικά και σε αυτό βοήθησαν αρκετά οι σπουδές του στη φιλοσοφία και την ψυχολογία.

Όλα τα έργα του, εκτός από ένα, δημοσιεύτηκαν στην Εστία, ένα κλασικό περιοδικό στα ελληνικά γράμματα, που απευθυνόταν κυρίως σε συντηρητικό αναγνωστικό κοινό και έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους με μεράκι και ταλέντο στη γραφή να αναδειχτούν μέσα από τους διαγωνισμούς της. Στην εποχή μας, ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον μεγάλο συγγραφέα και όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα γύρω απ' τη ζωή του, δεν έχει παρά να ανατρέξει στα ίδια του τα έργα αλλά και στην πληθώρα μελετών γύρω από το έργο του. Σπουδαία, επίσης, είναι και η ταινία του Λάκη Παπαστάθη, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (2001).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *