Τετάρτη, Μαΐου 11, 2016

Η Πόλις - Καβάφης (ανάλυση ποιήματος)


Η ΠΟΛΙΣ

Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες. 


Η πόλις είναι ένα φιλοσοφικό ποίημα που γράφτηκε το 1894 και δημοσιεύτηκε το 1910. Είναι το πρώτο ποίημα των θεματικών συλλογών του ποιητή και αυτό γιατί μπορεί να το θεώρησε ως ένα κορύφωμα σε προσωπικό και ποιητικό επίπεδο. Στο ποίημα αντιλαμβανόμαστε την ψυχική κατάσταση του ποιητή, την ανία, η οποία εκφράζεται και σε άλλα ποιήματα αυτής της περιόδου, όπως στην “Μονοτονία” (1898), στα “Τείχη” (1896) και στα “Παράθυρα” (1897). Έχει, μάλιστα, διατυπωθεί η άποψη πως αυτό το ποίημα είναι η πιο απελπισμένη φωνή που αντήχησε από ανθρώπινα χείλη.

Ενώ το ταξίδι στην καβαφική ποίηση έχει πολλές και διαφορετικές όψεις, εδώ φαίνεται να νικά η απόγνωση, η απαισιοδοξία και η θλίψη. Σ' αυτό το ποίημα γινόμαστε μάρτυρες της μάταιης προσπάθειας του ποιητή να φύγει απ' τον τόπο του, στον οποίο έχει εγκλωβιστεί, γιατί όπου κι αν κοιτάξει βλέπει “ερείπια μαύρα” της ζωής του. Εκφράζει την επιθυμία που είχε για ένα ταξίδι, το οποίο θα τον έκανε να ξεφύγει απ' την τετριμμένη και δυσάρεστη πραγματικότητα και δεν πρόκειται απλά για μια φευγαλέα σκέψη, καθώς τονίζει ότι έκανε πολλές προσπάθειες για να περάσει απ' την θεωρία στην πράξη, ωστόσο κάθε προσπάθεια αποδείχτηκε ατελέσφορη και η επιθυμία του κατέληξε μια παρελθοντική ονειροπόληση. Ίσως γιατί αυτά που τον κρατούν πίσω, αν και δυσάρεστα, είναι περισσότερα και σημαντικότερα απ' αυτά που πιθανόν να έβρισκε μπροστά του. Ο ποιητής είναι πεπεισμένος ότι η μοίρα του δεν πρόκειται ν' αλλάξει, ότι η ζωή και η καθημερινότητα σ' αυτόν τον τόπο είναι αναπόφευκτη. Νιώθει καταδικασμένος κατά κάποιον τρόπο, ξέρει πως δεν θα πάει “αλλού”, δεν θα βρεθεί στην γη της ελπίδας του, καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο ή κάποια οδός να τον οδηγήσουν έξω απ' την φυλακή του.

Παρακολουθούμε λοιπόν την εξελισσόμενη σχέση αγάπης-μίσους με την πόλη του, γιατί απ' τη μια αποτελεί γι αυτόν πατρίδα, όμως απ' την άλλη τον κρατάει δέσμιο στα λάθη, τις αποτυχίες και τις ίδιες του τις αντιλήψεις, οπότε την τοποθετεί σαν αφετηρία για έναν μακρινό προορισμό. Ενώ, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι ο ποιητής ξεκίνησε απελπισμένος να ξεφύγει απ' την φυλακή των γειτονιών, κλειστών σε ήθη, της Αλεξάνδρειας, δεν μας δίνεται ο επιθυμητός προορισμός. Προφανώς είναι οπουδήποτε μακριά απ' την Αλεξάνδρεια, σε μια κοινωνία ανοιχτή, ανεκτική και προοδευτική. Σε ανέκδοτο σημείωμά του, βέβαια, ο ποιητής δείχνει να λησμονεί την Αγγλία και τα χρόνια που πέρασε εκεί, ωστόσο μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε γι αυτήν την αναφορά.


Η περιπέτεια, επίσης, περιορίζεται σημαντικά και λείπει σχεδόν απ' όλα τα ποιητικά ταξίδια του Καβάφη. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην λείπει και απ' την πόλη, όπου υπάρχει μια στασιμότητα στο μαύρο τοπίο της ζωής του ποιητή και κυριαρχεί χωρίς να διακόπτεται από ένα φωτεινό σημάδι, από μια ελάχιστη ελπίδα για αλλαγή ή βελτίωση. Είναι καθαρά επιλογή του ποιητή η έλλειψη της περιπέτειας, αλλά ο ίδιος, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το κενό του και γι αυτό έχουμε την επικράτηση της ασφυξίας, της ανίας και της μοναξιάς.

Ο ποιητής εδώ φαίνεται να μιλά στον εαυτό του και να τον επιπλήττει για τα όποια λάθη της ζωής του αλλά κυρίως για την αποτυχία του να ξεφύγει απ' όλα αυτά και να προχωρήσει παρακάτω κάνοντας μια καινούργια αρχή κάπου αλλού. Εμφανίζεται πολύ αυστηρός με τον εαυτό του όσον αφορά το παρελθόν και κάθετος όσον αφορά το μέλλον. Διέπεται από μια αρνητικότητα, τόσο μεγάλη, που δεν του αφήνει περιθώρια για ελπίδα και είναι επαναλαμβανόμενος ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλει στον εαυτό του την πόλη, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για το ταξίδι της ελευθερίας του, πνευματικής και σωματικής.

Η πόλη λοιπόν έχει να κάνει με το λυτρωτικό ταξίδι που φτιάχνει γεμάτο ελπίδες η αφηρημένη μας σκέψη και το οποίο συνήθως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο ποιητής εγκλωβίζεται, έχει μόνο κάποια σχέδια, δεν περατώνει τα όνειρα του και μένει με την ίδια απόγνωση με την οποία ξεκίνησε για να βρει τα μέσα για τη φυγή του. Η πόλις τελικά δεν είναι μόνο ένα ανεκπλήρωτο ταξίδι για τον ποιητή, αλλά και μια εσωτερική διαδρομή γεμάτη επιθυμίες, συγκρούσεις και αδιέξοδα που παραλύουν τον νου του, οδηγώντας τον σ' έναν μαρασμό. Νιώθει σαν νεκρός, αν και ζωντανός. Τα μηνύματα λοιπόν που μας περνάει είναι πολλαπλά και βαθύτερα απ' το μοτίβο του εγκλωβισμού και την ακινησία.

Μας μεταφέρει την αίσθηση πως η αντίληψη του κάθε τόπου είναι αποτέλεσμα της ψυχικής μας κατάστασης και των συνολικών μας αντιλήψεων για την ζωή. Αν δεν ελπίζουμε και επιμένουμε να κοιτάζουμε μόνο τον τρόπο φυγής και τα μαύρα ερείπια της ζωής μας, δεν πρόκειται να υπάρξει διέξοδος για εμάς απ' την μικρή "κώχη" που στήνει η ψυχή μας. Αν δεν προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας, δεν θ' αλλάξει και τίποτα γύρω μας αφού εμείς δίνουμε χρώμα στα πράγματα. Επίσης, η ευτυχία είναι κάτι που εξαρτάται και πηγάζει από εμάς, οπότε μένει ακέραιη σε όποιον τόπο και αν βρισκόμαστε απ' τη στιγμή που δεν κουβαλάμε μέσα μας την απογοήτευση και την απελπισία.

Μετά από χρόνια, συγκεκριμένα το 1910, συντελείται αυτή η αλλαγή στο μελαγχολικό ταξίδι του Καβάφη, με την Ιθάκη.  Τότε πλέον τονίζει πως αν διατηρούμε την σκέψη μας σε υψηλά επίπεδα, έχουμε στόχους και κοιτάζουμε μπροστά αφήνοντας την εκλεκτή συγκίνηση να μας αγγίξει, ένας τόπος μπορεί να είναι μόνο η αρχή για μια δημιουργική διαδρομή που θ' απογειώσει το ελεύθερο πνεύμα. Άλλωστε δεν στερείται νοήματος το γεγονός ότι ο ποιητής έχει τοποθετήσει πρώτα την πόλη στην θεματική του συλλογή και ύστερα την Ιθάκη, με την οποία και τελειώνει οριστικά η μυθολογία των διεξόδων.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Ιθάκη - Καβάφης (ανάλυση ποιήματος)

13 σχόλια:

 1. Ουτοπιστικά λυρικό... Το πιο συγκλονιστικό από όλα, είναι ότι αυτά τα ποιήματα γράφτηκαν έναν αιώνα πριν, αλλά ο χρόνος στέκει σύμμαχος.. Να είσαι καλά Σοφία μου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και πόσα ακόμα είναι τα διαμαντάκια που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε... Τα χαιρετίσματά μου Petra :-)

   Διαγραφή
 2. Έχω διαβάσει αμέτρητες φορές τα ποιήματα του Καβάφη.Έχω ξεχωρίσει Η Πολις και Περιμένοντας τους Βαρβάρους. Το δεύτερο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό όλης της τεχνοτροπίας της ποιήσεως του Καβάφη. Ο Καβάφης είναι πάντα ο εαυτός του.Είναι ένας κορυφαίος δημιουργός ανάμεσα στους λογοτέχνες πολύπλευρος και χειμαρρώδης. Είναι ένας δεξιοτέχνης που έχει δουλέψει καταπληκτικά τα ποιήματά του χωρίς στολίσματα, η δουλειά του ζυγισμένη. Στην ποίησή του συναντάμε ένα λυρισμό μ΄ένα παλμό μαζί. Σε κάθε ποίημά του είναι δομημένος ο εσωτερικός του κόσμος. Ο Κ.Π Καβάφης είναι μεγαλοφυϊα! Το χάρηκα Σοφία που διάβασα την ανάλυση της ΠΟΛΙΣ πολύ καλό. Μπράβο Σοφία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαίρετε και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την τοποθέτησή σας για τον ποιητή η οποία είναι εξαιρετική και πολύ εύστοχη. Είναι άλλωστε ο πιο πολυμεταφρασμένος λογοτέχνης μας και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της ποιητικής του απεραντοσύνης και μοναδικότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. συγκλονιστικο ποιημα όταν το πρωτοδιαβασα ειχα ακριβως τα ιδια συναισθηματα που λεει και η αναλυση σας.Ειναι ωραιο να διαβαζεις τα συναισθηματα σου σε μια αναλυση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γνωρίζουμε για ποια "Πόλη" μιλάει ο ποιητής; Μήπως είναι ένας ύμνος για την Κωνσταντινούπολη ή απλά αναφέρεται στην Πόλη από την οποία δεν μπόρεσε να φύγει ποτέ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αναφέρεται στη γενέτειρά του Αλεξάνδρεια. Ο Καβάφης έχει γράψει ιστορικά ποιήματα, είχε ρίζες από την Κωνσταντινούπολη (από εκεί κατάγονταν οι γονείς του) και έμεινε στην Πόλη για κάποιο διάστημα. Ωστόσο το ποίημα δεν αναφέρεται στην Πόλη, αλλά στην πόλη. Για την Κωνσταντινούπολη κάνει αναφορά σε άλλο -κρυμμένο- ποίημά του, στο "Πάρθεν": http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=200&cat=4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εμένα,η πολίς ,μου είναι απο τα αγαπημένα μου ποιήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εδώ και 3 περίπου χρόνια είμαι στο εξωτερικό με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω αυτό το ποίημα γιατί μπορώ να νιώσω έστω και λίγο κοινωνός του Καβάφη σε αυτήν την κοινή μας αγάπη για την πόλη που μεγαλώσαμε και αφήσαμε πίσω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φοβάμαι ότι θα διαφωνήσω με την ανάλυση. Δεν νομίζω ότι μιλάει για την Αλεξάνδρεια ή για οποιαδήποτε άλλη πόλη. Νομίζω ότι η απελπισία του ακουμπάει στην αναπόδραστη σχέση με τον εαυτό του, τις έξεις και το πεπρωμένο του. Είναι η επίγνωση της αδυναμίας του να αποτινάξει ότι τον ενοχλεί σε εκείνον και δεν έχει καμιά σχέση με το όποιο περιβάλλον γιατί παντού "σε όλην την γη" το βασικό στοιχείο -ο εαυτός- παραμένει το ίδιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα.Πολύ καλή προσέγγιση του ποιήματος.Και ας μας μιλήσει με όποια ταυτότητα Πόλης εμείς θέλουμε.Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

About Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ). Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, κοινωνική ιστορία και κινήματα. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *