Τρίτη, Ιουνίου 07, 2016

Πώς να γίνω καλός ομιλητής;

O ορθός, σωστός και καθαρός λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και χρήσιμος σε ορισμένα επαγγέλματα. Ο δικηγόρος πρέπει να αγορεύσει, ο δημοσιογράφος να δώσει την πληροφορία και να ενημερώσει, ο καθηγητής να εξηγήσει και να μεταδώσει τη γνώση, ο ακαδημαϊκός να δώσει διαλέξεις... Οποιοσδήποτε απευθύνεται σε κοινό και έχει έναν προεξέχοντα ρόλο, είναι απαραίτητο να εκφράζεται και να επικοινωνεί σωστά, προκειμένου να πετύχει. Μα και για όλους μας είναι αναγκαίο να μιλάμε σωστά, αν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε συζητήσεις, να επιχειρηματολογούμε, να περιγράφουμε τις ιδέες και τις σκέψεις μας. Ακολουθεί, λοιπόν, ένας σύντομος οδηγός για όποιον ενδιαφέρεται να μιλάει πιο σωστά, να βελτιώσει τον λόγο του ή απλά να γίνει καλός ομιλητής, όπως είναι και ο τίτλος αυτής της ανάρτησης.

1. Μιλήστε με μία μέση ταχύτητα
Κακά τα ψέματα, πολλές φορές όταν συζητάμε, προσπαθούμε να πείσουμε. Η επιτυχία χαρακτηρίζει την καλή επιχειρηματολογία. Ωστόσο, δεν θα το καταφέρουμε αυτό αν μιλάμε γρήγορα, διότι πέρα απ' το γεγονός ότι δεν θα μπορεί ο ακροατής μας να καταλάβει τι λέμε, έρευνες έχουν δείξει, ότι θα περάσει τον λόγο μας για επιτηδευμένο κι εμάς για ανειλικρινείς. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει και να μιλάμε αργά γιατί η αργή ομιλία δεν εκλαμβάνεται ως σημάδι ευφυίας. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να μιλάει κανείς με μία μέση ταχύτητα, περίπου 3,5 λέξεις το δευτερόλεπτο και να κάνει συχνές παύσεις. Αυτό δίνει στον ακροατή τον χρόνο να επεξεργαστεί τα λεγόμενά μας, ενώ παράλληλα μας προσθέτει αξιοπιστία και σταθερότητα. Επίσης, όταν μιλάμε σχετικά αργά ελέγχουμε τι θέλουμε να πούμε και έτσι αποφεύγουμε τα λάθη και τα σαρδάμ. 

2. Μάθετε περισσότερες λέξεις
Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να μάθετε δύσκολες λέξεις, ώστε να μπερδεύετε τους συνομιλητές σας ή να προσπαθείτε να τους πείσετε επειδή δεν θα μπορούν να σας καταλάβουν και θα νομίζουν ότι λέτε εξαιρετικά πράγματα. Συνήθως τα εξαιρετικά λόγια είναι κενά και αποσκοπούν στη χειραγώγηση του ακροατή. Επίσης, δεν υπάρχει νόημα να μάθετε ωραίες λέξεις που θα χρησιμοποιείτε σε μια απλή, καθημερινή κουβέντα με την οικογένειά σας, για παράδειγμα. Η κάθε λέξη χρειάζεται το περιβάλλον της. Αλλά οπωσδήποτε είναι θετικό για έναν ομιλητή να γνωρίζει πολλές λέξεις, ώστε να μπορεί να εκφράσει και τις πιο λεπτές έννοιες που έχει στο μυαλό του με σαφήνεια.  Στην πρώτη συμβουλή είδαμε ότι έχει σημασία το πώς λέμε κάτι, αλλά εδώ βλέπουμε πως έχει σημασία και το τι λέμε. Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες για λέξεις, εδώ.


3. Μιλήστε και ηχογραφήστε
Η εξάσκηση είναι σημαντική. Κάποιοι χρειάζονται λιγότερο κόπο για να μάθουν κάτι, ενώ άλλοι θέλουν περισσότερη δουλειά. Βρείτε ένα θέμα και αρχίστε να λέτε γι αυτό τη γνώμη σας (με επιχείρημα, εννοείται). Μιλήστε μόνοι αλλά σαν να έχετε απέναντι σας κάποιο κοινό. Ιδανικό θα ήταν να έχετε απέναντί σας έναν καθρέφτη για να ελέγχετε τις εκφράσεις του προσώπου σας αλλά και τις κινήσεις των χεριών και το γενικότερο στήσιμό σας. Η γλώσσα του σώματος είναι το ίδιο σημαντική και περνάει πλήθος μηνυμάτων στον ακροατή για εσάς, για τη συναισθηματική σας κατάσταση, ακόμα και για τον χαρακτήρα σας. Ηχογραφήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας και έπειτα ακούστε με προσοχή τι είπατε. Ακούστε με κριτική σκέψη. Τώρα είστε όντως ο ακροατής... του εαυτού σας. Σας πείσατε; Σας άρεσαν αυτά που ακούσατε και με τον τρόπο που τα ακούσατε; Θα αλλάζατε κάτι; Αν ναι, συνεχίστε με νέα ηχογράφηση και βελτιώσεις. Μην περιμένετε θαύματα σε μία μέρα, χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση.

4. Μιλήστε σε πραγματικές συνθήκες
Το επόμενό σας βήμα είναι αυτό. Αφού προπονηθήκατε χωρίς κοινό, τώρα πρέπει να μεταφέρετε τις απόψεις σας σε πραγματικές συνθήκες. Ξεκινήστε με έναν φίλο ή συγγενή για θέμα της επικαιρότητας και έπειτα συνεχίστε με κάτι πιο σύνθετο με άγνωστο/πολύ κοινό. Για πολλούς αυτό αποτελεί και το δυσκολότερο κομμάτι, αλλά αν γνωρίζετε πλήρως ένα θέμα, τότε δεν έχετε να φοβάστε κάτι και το μόνο που θα πρέπει να ελέγξετε θα είναι ο λόγος σας. 

5. Ενημερωθείτε για την επικαιρότητα
Ο καλός ομιλητής είναι ο ενημερωμένος ομιλητής. Είναι καλό και χρήσιμο για τη συζήτηση και την ομαλή ροή της να γνωρίζετε ποια είναι τα κορυφαία θέματα της ημέρας ή της εβδομάδας σε εγχώριο ή και παγκόσμιο επίπεδο και χωρίς μονομέρεια. Μπορεί να σας ενδιαφέρουν μόνο τα αθλητικά, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και άλλα θέματα που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν τους συνομιλητές σας, προκειμένου να έχει μια συνέχεια ο διάλογος.

6. Ακούστε άλλους
Πολλοί άνθρωποι έχουν πρότυπα σε διάφορους τομείς. Μπορείτε να βρείτε κι εσείς το δικό σας σε αυτόν. Παρακολουθήστε εκπομπές, συνεντεύξεις, ομιλίες και ακούστε πρόσωπα που μπορούν να σας κερδίσουν σαν ακροατή και να αποκτήσουν τον θαυμασμό σας. Αναζητήστε αυτά τα πρόσωπα στο διαδίκτυο, εφόσον είναι γνωστά, και διαβάστε άρθρα τους, εξετάστε τον λόγο τους. Μην προσπαθήσετε να τους αντιγράψετε, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ύφος, αλλά μελετήστε τους και υιοθετήστε τα θετικά τους στοιχεία: το στήσιμο, την αυτοπεποίθηση και ό,τι κρίνετε ότι σας ταιριάζει και μπορεί να σας βοηθήσει. 

7. Χωρίς άγχος 
Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία, αν δεν μπορείτε να κοιτάξετε τον συνομιλητής σας στα ματιά ή αν αγχώνεστε να πείτε την άποψή σας για ένα θέμα, διότι το άγχος είναι μεγάλος εχθρός σε κάθε μας στόχο και προσπάθεια. Όταν αγχωνόμαστε, μιλάμε γρήγορα, μπερδευόμαστε, κάνουμε λάθη και σε μερικές περιπτώσεις ξεχνάμε τι θα θέλαμε να πούμε και με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε να το πούμε. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε ξανά. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν φαύλο κύκλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *