Σάββατο, Ιουνίου 25, 2016

Η μουσική στην αρχαία Ρώμη και τραγούδια που θα σας ταξιδέψουν εκεί!

Η μουσική, όπως και η φιλοσοφία, δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στην αρχαία Ρώμη και δεν είχε θέση στη βασική εκπαίδευση των αγοριών της υψηλής κοινωνίας. Αυτό άλλαξε στην αυτοκρατορική περίοδο, λόγω των επιρροών που δέχτηκε ο ρωμαϊκός πολιτισμός από τον ελληνικό. Επιρροές σε αυτό το κομμάτι, δέχτηκε και από άλλους λαούς με τους οποίους είχε πολιτισμικές επαφές: τους Ετρούσκους, τους Αιγύπτιους, τους Φοίνικες και τους Κέλτες. Έτσι, η μουσική άρχισε να απασχολεί και να αποκτά μια σεβαστή θέση στον στρατό και στην κοινωνία μέσα από τις διάφορες θρησκευτικές τελετές, τις θεατρικές παραστάσεις και τις μονομαχίες.

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να ακουγόταν αυτή η μουσική, καθώς οι πηγές και οι διασωθείσες παρτιτούρες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Με τη διάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η μουσική αυτού του είδους "ξεριζώθηκε" και αντικαταστάθηκε από την εκκλησιαστική. Ξέρουμε όμως τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της: κιθάρα, αυλός, λύρα, τύμπανο αλλά και άγνωστα όργανα σε εμάς όπως: ρωμαϊκή τούμπα, cornu, bucina, lituus, ύδραυλις και σύριγγαΑκολουθούν δύο κομμάτια, από ομάδες ειδικών που προσπαθούν να αναδημιουργήσουν εκείνα τα ακούσματα:


Όμως το ενδιαφέρον δεν είναι έντονο μόνο από την πλευρά των επιστημόνων. Στο παρελθόν, συνθέτες προσπάθησαν να δώσουν ξανά ζωή σε αρχαία και μεσαιωνικά ποιήματα. Παρακάτω ακολουθεί το πολύ γνωστό "Ο Fortuna" ένα από τα Carmina Burana (χειρόγραφο με 254 ποιήματα και δραματικά κείμενα) που τοποθετείται χρονολογικά στις αρχές του 13ου αιώνα. Μελοποιήθηκε από τον Γερμανό συνθέτη Carl Orff και έχει χρησιμοποιηθεί σε πλήθος ταινιών. Το τραγούδι αναφέρεται στη Fortuna, τη σκληρή μοίρα, που κυβέρνησε θεούς και ανθρώπους στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία. 

Τα λατινικά και το άκουσμά τους επιβιώνουν ακόμα στις μέρες μας μέσα από τους στίχους σύγχρονων τραγουδιών που κυκλοφορούν και καταφέρνουν να μεταφέρουν τον ακροατή σε μία ατμόσφαιρα επική, αινιγματική και μυστικιστική. Πολλά από αυτά τα τραγούδια έχουν συνήθως επιρροές από το γρηγοριανό μέλος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και από το παλιό ρωμαϊκό άσμα (προγενέστερο). Παρακάτω δίνονται δείγματα τέτοιας μουσικής - η εξοικείωση με αυτό το είδος ίσως να μην είναι εύκολη, καθώς μπερδεύεται και με άλλα μουσικά είδη, αλλά αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία. Οι στίχοι συνήθως επαναλαμβάνονται και περιλαμβάνουν συχνά σκόρπιες λέξεις, που δεν βγάζουν απαραίτητα κάποιο ολοκληρωμένο νόημα:
(Το τραγούδι αναφέρεται στον μύθο της ίδρυσης της Ρώμης από τα δύο αδέλφια: Ρέμο και Ρωμύλο.)
(Η "ειρήνη των θεών" ήταν ο κεντρικός στόχος του ρωμαϊκού κράτους όσον αφορά τη σχέση μεταξύ θεών και πολιτών.)
! Τέτοια τραγούδια βοηθούν σημαντικά όσους ασχολούνται με την εκμάθηση των λατινικών, αν όχι στη σύνταξη, σίγουρα στο λεξιλόγιο, αρκεί να διαθέτουν ένα καλό λεξικό. Η μουσική είναι σύμμαχος στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και πολλές φορές αρκεί, προκειμένου να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για μία γλώσσα.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *