Σάββατο, Ιουλίου 02, 2016

Σαν σήμερα αλά φιλολογικά!

- Σαν σήμερα το 1877, γεννήθηκε ο Γερμανός λογοτέχνης, Έρμαν Έσσε. Καταγόταν από οικογένεια κληρικών, από την οποία και καταπιεζόταν. Έζησε μια ταραγμένη εφηβεία, καθώς εγκατέλειψε το σεμινάριο Θεολογίας που παρακολουθούσε και προσπάθησε να αυτοκτονήσει καταλήγοντας, έτσι, σε νευρολογική κλινική. Η λογοτεχνία υπήρξε το αντίδοτο στην κατάθλιψή του. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης και αυτό του έδωσε την ευκαιρία να διαβάσει πολλά βιβλία, να δεχτεί διάφορες επιρροές και να δημιουργήσει τον προσωπικό του τρόπο γραφής. Πολλά από τα έργα του έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, μοτίβα του γερμανικού ρομαντισμού, όπως και φιλοσοφικές/ψυχολογικές θεωρίες. Γνωστά του έργα: Ο Λύκος της στέπαςΝτέμιαν. Το 1946 πήρε το βραβείο Γκαίτε και το 1947 το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε το 1962.

Έρμαν Έσσε
Έρνεστ Χέμινγουεϊ
- Σαν σήμερα το 1961 πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Γεννήθηκε το 1899. Από μικρή ηλικία δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες και τελειώνοντας το σχολείο, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Βίωσε από κοντά την τραγικότητα του πολέμου με τη συμμετοχή του στο ιταλικό μέτωπο (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, ενώ υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αριστερός στις απόψεις του και εικάζεται πως ήταν άθεος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα αλκοολισμού και κατάθλιψης. Γνωστά του έργα: Για ποιον χτυπά η καμπάνα, Ο γέρος και η θάλασσα. Το 1953 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το 1954 πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *