Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2016

Σαν σήμερα αλά φιλολογικά!

- Σαν σήμερα το 1849 γεννήθηκε ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης (το πραγματικό του όνομα: Κλεάνθης Μιχαηλίδης). Το "Εφταλιώτης" είναι ψευδώνυμο που εμπνεύστηκε από την Εφταλού, τοποθεσία στη γενέτειρα του, Λέσβο. Η πρώτη του συμμετοχή στα ελληνικά γράμματα έγινε στην ηλικία των 40 ετών στον "Φιλαδέλφειο Διαγωνισμό", που η ποιητική του συλλογή Τραγούδια του ξενιτεμένου βραβεύτηκε και δέχτηκε πολύ καλές κριτικές από την επιτροπή. Το πρώτο βραβείο, ωστόσο, πήρε ο Παλαμάς με τον οποίο είχε διαμάχη για τις ξένες επιρροές στην εγχώρια λογοτεχνία, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συμβολή του στο κίνημα του δημοτικισμού, του οποίου ηγετική μορφή υπήρξε ο Ψυχάρης. Έγραψε ποιήματα, πεζά, ενώ ασχολήθηκε και με άλλα λογοτεχνικά είδη, όπως και με μεταφράσεις. Πέθανε το 1923. 


Α. Εφταλιώτης

Κ. Θεοτόκης
- Σαν σήμερα το 1923, πέθανε ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Γεννήθηκε το 1872 από γόνους αριστοκρατικής οικογένειας και έτσι έλαβε ευρεία και λαμπρή μόρφωση. Εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες και καθώς ήταν πολύγλωσσος, ασχολήθηκε και με τις μεταφράσεις. Τα έργα του είναι κυρίως ηθογραφικά και σε αυτά περιέγραφε συνήθως τις κλειστές κοινωνίες με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις και τις παράλογες προκαταλήψεις. Αυτά συνοψίζονται στο πιο γνωστό του έργο, Η Τιμή και το Χρήμα, μία νουβέλα που διαφέρει ως προς το περιεχόμενο, από όσες είχαν γραφτεί μέχρι τότε. Η γνωριμία του με τον ποιητή Μαβίλη ήταν καθοριστική και τον έκανε να ενταχθεί στο κίνημα του δημοτικισμού, ενώ σημαντική ήταν και η προσφορά του στο σοσιαλιστικό κίνημα της χώρας. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *