Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2017

Το γράμμα με την ελληνική ονομασία σε άλλες γλώσσες

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός παρακμάζει και μαζί του χάνονται Γραμμική Α και Γραμμική Β. Όμως γρήγορα εισάγεται μια νέα αλφαβητική γραφή από τη Φοινίκη, όπως εικάζεται, μέσω εμπόρων. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν πολλά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι ονομασίες των γραμμάτων: το άλφα προέρχεται από το φοινικικό άλεφ, που σημαίνει ταύρος, καθώς η αναπαράσταση του γράμματος έμοιαζε με το σχήμα της κεφαλής του ταύρου --> ⊄, το βήτα προέρχεται από το φοινικικό μπετ (σπίτι), το γάμμα από το γκίμελ (μπούμερανγκ), το δέλτα από το ντάλετ (πόρτα) και ούτω καθεξής. Η σειρά εμφανίσεως, όπως βλέπουμε, είναι ίδια, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και η μαρτυρία του Ηροδότου (V, 58-61). Οι αρχαιότερες επιγραφές με τη νέα αυτή γραφή θεωρούνται η οινοχόη του Διπύλου (735-725) και το ποτήρι του Νέστορα (740-720), όπως εικονίζονται και παρακάτω.


Η οινοχόη του Διπύλου
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες έκαναν κάποιες αλλαγές, με τις οποίες καθιέρωσαν το αλφάβητο μέσω του λατινικού. Οι αλλαγές αυτές ήταν κυρίως η χρησιμοποίηση ορισμένων γραφημάτων για την απόδοση των φωνηέντων. Ένα από αυτά τα φωνήεντα είναι που θεωρείται κατεξοχήν ελληνικό. Το γράμμα Υ (υ ψιλόν) που έχει προέλευση από το φοινικικό wāw, το οποίο έδωσε επίσης το αρχαιοελληνικό δίγαμμα --> Ϝϝ, όπως το αγγλικό w (προφορά: βαῡ) και γι αυτό σχετίζεται και με τα γράμματα  u, v, w άλλων αλφαβήτων και τον ίδιο ήχο αποκτά στα ελληνικά μπροστά από τα φωνήεντα: α (αυ), ε (ευ), η (ηυ).

To ποτήρι του Νέστορα

Στη συνέχεια, το γράμμα υιοθετήθηκε από το λατινικό αλφάβητο με το όνομα I graeca καθώς ο ήχος του, παρόμοιος με το γερμανικό ü, δεν ήταν ντόπιος και με το ίδιο όνομα πέρασε και σε άλλες γλώσσες: i grec στα γαλλικά και ρουμανικά, i greca στα ιταλικά (δεν χρησιμοποιείται όμως), igrek στα πολωνικά, i griega στα ισπανικά, Ypsilon στα γερμανικά, ípsilon ή i grego  στα πορτογαλικά και βέβαια σε αυτές τις γλώσσες ελάχιστες λέξεις ξεκινούν από αυτό το γράμμα και είναι κυρίως ξένες, π.χ yoga, yacht ή πρόκειται για ονόματα π.χ. Yolanda, Yasmin κλπ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *