Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Η υπόθεση Pollyanna

Το 1969, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Ιλλινόι εξέφρασαν την υπόθεση Pollyanna (το όνομα προέρχεται από το ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Eleanor H. Porter (1913) που περιέγραφε την ιστορία ενός κοριτσιού που έπαιζε το "παιχνίδι της χαράς"), σύμφωνα με την οποία "οι άνθρωποι έχουν τη γενική τάση να χρησιμοποιούν συχνότερα θετικές λέξεις απ’ ό,τι αρνητικές". 

Τούτη η υπόθεση, χρόνια μετά, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται από νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και στην οποία χρησιμοποιήθηκε μεγάλη βάση δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν λέξεις από τα: Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά της Βραζιλίας, Κορεατικά, Κινέζικα (απλοποιημένα), Ρωσικά, Ινδονησιακά και Αραβικά, οι οποίες προέρχονταν από διάφορα είδη πηγών, όπως: βιβλία, ειδησεογραφικά πρακτορεία, κοινωνικά μέσα, ιστότοπους, τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς υπότιτλους και μουσικούς στίχους. Εντόπισαν, λοιπόν, περίπου 10.000 από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για κάθε γλώσσα και ζήτησαν από τους γηγενείς ομιλητές να αξιολογήσουν την «ευτυχία» αυτών των λέξεων σε μια κλίμακα από το 1 έως το 9, στην οποία το 9 ήταν ένα χαμογελαστό πρόσωπο, το 1 ήταν ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο και το 5 ήταν ουδέτερο. Για παράδειγμα, οι ομιλητές στην αγγλική γλώσσα βαθμολόγησαν τη λέξη "γέλιο" στο 8.50 και τη λέξη "τρομοκράτης" στο 1.30. Σε όλες τις γλώσσες και τους τύπους κειμένων, η μέση βαθμολογία «ευτυχίας» των λέξεων ήταν μεγαλύτερη από το 5. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο χαρούμενες-θετικές λέξεις παρά θλιβερές-αρνητικές.

Αυτό και εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό, καθώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι ανθρώπινες γλώσσες, προκειμένου να οικοδομήσουν και να διευκολύνουν τις κοινωνικές σχέσεις, θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς τα θετικά συναισθήματα, άρα και προς το αντίστοιχο λεξιλόγιο. Επομένως οι αρνητικές λέξεις μας είναι άχρηστες; Η απάντηση είναι όχι, καθώς φαίνεται να περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες απ’ ό,τι οι θετικές. Αυτό δεν είναι κάτι παράδοξο και η εξήγησή του βρίσκεται στην ανθρώπινη εξέλιξη, καθώς ήταν ανέκαθεν σημαντικό οι άνθρωποι να εντοπίζουν τους κινδύνους, να αντιδρούν άμεσα και να προειδοποιούν και τους άλλους. 

Aπό άλλη έρευνα φαίνεται, πάντως, ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την επικράτηση των θετικών λέξεων, καθώς αυτό δεν μένει ανεπηρέαστο από δύσκολες συνθήκες όπως είναι ο πόλεμος, η οικονομική κρίση κ.λπ. Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κάνουμε επιλογή θετικών λέξεων. Πέρα από την αισιοδοξία που δύναται να μας προσφέρει αυτό από μόνο του, μας βοηθά να χτίζουμε πιο υγιείς σχέσεις, να προσεγγίζουμε πιο εύκολα τις διάφορες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και ακόμα να κατακτούμε καλύτερες θέσεις στο κομμάτι της εργασίας. Ξεκινήστε, λοιπόν, από σήμερα! 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουAbout Me Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: γλώσσα, πολιτική και εξουσία, σεξιστικός λόγος, μελέτη του φύλου, κοινωνική ιστορία και κοινωνικά κινήματα. Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα, επιμελούμαι βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης. Mπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της παρακάτω φόρμας, τοποθετώντας τα στοιχεία σας. Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.

Φόρμα επικοινωνίας:

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *